Aile, Çift ve İlişki Terapisi Nedir?

Aile, Çift ve İlişki Terapisi Nedir?

Aile, Çift ve İlişki Terapisi Nedir?

Son yıllarda evlilik terapisine başvuran çiftlerin sayısı sürekli artmaktadır. Oysa çiftlerde ortaya çıkan sorunlar, aslında problem diye görülmeye başladığı zamandan daha önce de vardır. Fakat yaşam döngüsünün çeşitli devrelerinde (evlilik öncesi, evlilik, çocukların doğumu, çocukların okulu, eşlerin iş-meslek rolleri, geleceği yapılandırma) çiftler belirli amaçlar üzerine odaklanırlar. Böylece ilişkinin yürümesini engelleyen "şeyleri" göremez ya da görse de fark etmemeye, fark etse de bir süre sonra bunun değişeceğine kendini inandırmaya çalışır.

Ancak, çiftler veya taraflardan biri ilişkideki sorunu görmezden gelememeye başladığında ilişkiyi bitirme veya dönüştürme için yollar aramaya başlar. Bu aşamada terapiye başvururlar; ilişkinin kopma noktasına geldiği çiftler veya taraflardan birinin veya her ikisinin de ilişkinin artık anlam ifade etmediği hatta zorladığı aşamada çiftlerle farklı teknikler kullanarak hem karşılıklı birikmiş olan öfke, hayal kırıklığı, umutsuzluk gibi duyguların temizlenmesi hem de çiftin ilişkilerinde var olan yapısal işlevsiz alanların dönüştürülmesi için çalışmalar yapılır.

''Evliliğimizde sorun var'', ''İlişkimizde problem var’' diye başvuranların yanında, asıl sorunu örterek; depresyon, psikosomatik şikâyetler ve fobik reaksiyonlarla terapiste başvuranlara da sıklıkla rastlanmaktadır. Terapinin amacıiletişimi sağlıklı hale getirmektir. Bir ilişkinin sağlıklı şekilde devam etmesi, çiftlerin uzlaşmazlıklarını çözebilme yeteneğine ve isteğine bağlıdır. Dahası sağlıklı ve işlevsel bir boşanma süreci için de iletişimin işlevsel olması gerekmektedir. Ancak sağlıklı ve işlevsel bir iletişim kurulduğunda hem eşler hem çocuklar süreci en az zararla atlatabilirler.