Psikolojik Danışma Nedir?
Psikolojik Danışma Nedir?
Psikolojik danışmaya gelen birçok kişinin amaçladığı şey güncel sorunlarını çözmektir. Danışanlar çoğu zaman, öz saygıları azalmış, ilişkilerinde bozulmalar başlamış, yaşamın getirdiği sorumlulukları taşıyamamaya başlamıştır, yaşam kaliteleri düşmüştür ve yeni bir pencere açmaya ihtiyaç duymaktadır.
Psikolojik danışma süreci, danışanların getirdikleri güncel sıkıntıların belirlenmesi ile başlar. Ek olarak danışanlar kognitif terapi ve şema terapi ile bütün yaşamları süresince kullanabilecekleri özel bir takım beceriler de öğrenirler. Bu beceriler çarpık düşünceleri saptamak, inançlarını değiştirmek, çevreyle yeni ilişkiler kurmak ve davranış değişikliğidir.
Psikolojik danışma sürecinde en önemli ilk adım amaç belirlemektir. Amacı belirlemek için danışan ve psikolojik danışman beraberce “terapinin sonunda nasıl olmayı istiyorum, nelerin değişmesini istiyorum” sorularına cevap arar. Özel olarak işte, evinizde, okulda, ailenizle, arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla ve diğer insanlarla olan ilişkilerinizde ne gibi değişiklikler olsun istiyorsunuz? Şu anda sizi rahatsız eden ne gibi belirtiler yaşıyorsunuz? Bunların hangilerinin azalmasını ya da yok olmasını istiyorsunuz? Yaşamınızın daha iyi geçmesini sağlayacak ne gibi başka alanlar olabilir? kültürel, entelektüel ilgiler, bedensel uğraşıları arttırmak, kötü alışkanlıklarınızı azaltmak, insan ilişkilerinde yeni beceriler edinmek, evdeki ve işyerindeki durumu nasıl daha iyi idare edebilirsiniz? Bu sorular ve bunlar gibi pek çok sorunun cevabı beraberce aranır ve danışanın hem iç dünyasına hem toplumsal ve fiziksel çevresine en uygun çözümleri geliştirmesi desteklenir. Psikolojik Danışmanı bu amaçları danışanla birlikte inceleyerek ihtiyacının ne olduğunu tam olarak saptamasına ve bu amaçlara ulaşmak için sürecin yapılandırılmasında rehberlik edecektir. Böylece, danışma süreci boyunca, hem Danışanın zaten var olan güçlü yanları bilinç düzeyine çıkarılır hem de geçmişten getirdiği işlevsel olmayan düşünce sistemleri, tutumlar ve bunların gelişmesine yol açan yaşam deneyimleri ele alınır. Böylece, danışanın kendi benliğini özgürce yaşayan, seçimler yapan ve aynı zamanda bol sevgi aldığı ilişkiler kurabilen bireyler olmaya doğru adım adım gelişme gösterir.